Testy nietolerancji pokarmowej

Wchłanianie minerałów i witamin z pożywienia decyduje o jakości i długości naszego życia. Niestety, nawet produkty spożywcze powszechnie uważane za zdrowe mogą działać destrukcyjnie na system odpornościowy. Pozbawiony ochrony organizm staje się podatny na infekcje wirusowe, bakteryjne, grzybicze, pasożytnicze, a nawet zmiany nowotworowe. Zaburzone wchłanianie makro i mikro składników rzutuje na nasze codzienne samopoczucie, podatność ns choroby, masę ciała, zdolność do spalania tkanki tłuszczowej, wydolność fizyczną, koncentrację oraz odporność na stres.

Badania naukowe potwierdziły, że spożywanie nieodpowiednich produktów spożywczych wywołuje reakcje, podczas których zniszczeniu ulegają komórki układu odpornościowego krwi.  Niepożądane reakcje organizmu na produkty spożywcze skutkują chwilowym, lub przewlekłym zaburzeniem funkcji układu odpornościowego i pokarmowego, powodując przewlekły stan zapalny. Uszkodzeniu ulega nie tylko układ odpornościowy, ale także układ pokarmowy. Mikrouszkodzenia błony śluzowej jelita i syndrom “nieszczelnego jelita” sprzyjają rozwojowi przewlekłej reakcji zapalnej. Zaburzenia w systemie immunologicznym dają początek łańcuchowi niepożądanych reakcji oraz są przyczyną wielu chorób i dolegliwości. Ten typ reakcji nazywany jest ukrytą lub opóźnioną alergią pokarmową, którą potocznie nazywa się “nietolerancją pokarmową”.

Rozwiązaniem jest okresowa eliminacja z codziennej diety produktów spożywczych, powodujących  niepożądane reakcje. Które produkty wyeliminować z codziennej diety? Na to pytanie odpowiadają wyniki cytotoksycznych testów o nazwie „Kod Metaboliczny” oraz „Profil Metaboliczny”. Są to laboratoryjne badania nadwrażliwości pokarmowej wykonywane z krwi, które pozwalają na identyfikację szerokiego spektrum niepożądanych reakcji na pokarm. Dzięki nim można dowiedzieć się co jeść bezpiecznie, a co należy niezwłocznie wykluczyć z diety. Wyniki testu dostępne są do 4 dni roboczych od badania.

  • Najobszerniejsze badanie wskazane dla osób z objawami alergii i nietolerancji pokarmowej
  • Badanie wykrywa niekorzystne, alergiczne reakcje na 200 produktów spożywczych

  • Badanie wskazane dla osób aktywnych, z objawami alergii i nietolerancji pokarmowej
  • Badanie wykrywa niekorzystne, alergiczne reakcje na 145 produktów spożywczych

  • Badanie wskazane dla osób spożywających  ograniczoną liczbę produktów
  • Badanie wykrywa niekorzystne, alergiczne reakcje na 51 produktów spożywczych

  • Badanie wskazane dla osób z objawami alergii bądź nietolerancji pokarmowej na konserwanty
  • Badanie wykrywa niepożądane reakcje na 21 dodatków do żywności przetworzonej

JAK PRZYGOTOWAĆ SIĘ DO BADANIA
KORZYŚCI
CO WYRÓŻNIA CYTOTOKSYCZNE BADANIA OD INNYCH TESTÓW NA NIETOLERANCJE POKARMOWE?
REAKCJA KRWI NA KONTAKT Z ALERGENEM
testy nietolerancji pokarmowej