Cholina

Cholina – czyli witamina B4 pełni bardzo ważne funkcje w organizmie, zwłaszcza u kobiet w ciąży. Przede wszystkim bierze udział w rozwoju mózgu i układu nerwowego u płodu i - podobnie jak kwas foliowy - zapobiega jego defektom, a w późniejszym życiu odpowiada za jego prawidłową pracę.

Cholina uczestniczy w tworzeniu oraz utrzymywaniu prawidłowej struktury komórek, kontrolowaniu funkcji mięśni, układu oddechowego, czynności serca oraz pracy mózgu związanej z pamięcią. Jak wynika z badań cholina wpływa na poprawę długotrwałej pamięci. Niektórzy specjaliści przekonują, że dieta zawierającą dużą ilość przyswajalnej choliny może ograniczać ryzyko wystąpienia demencji, otępienia charakterystycznego dla choroby Alzheimera. Cholinie przypisuje również rolę w zmniejszaniu ryzyka rozwoju chorób nowotworowych.
Ponadto cholina bierze udział w regulacji gospodarki lipidowej. Korzystnie wpływa także na pracę wątroby. Zalecana jest szczególnie w stanach przeciążenia wątroby na skutek stosowania nieprawidłowej, ciężkostrawnej diety, alkoholu czy leków. Niedobory choliny prowadzą do nadmiernego gromadzenia się cholesterolu i triglicerydów w wątrobie, a dalej do stłuszczenia wątroby.

Cholina dla kobiet w ciąży

Dla kogo?

  • w okresie przed ciążą, w jej trakcie i w okresie laktacji
  • osobom spożywającym alkohol (wspomożenie wątroby, zapobieganie stłuszczeniu)
  • wegetarianom i weganom (zapobieganie niedoborom witamin z grupy B)
  • pracującym umysłowo, uczącym się
  • dzieciom i młodzieży (prawidłowy rozwój układu nerwowego i jego funkcji oraz przy uczeniu się)
  • po 40 roku życia w celu utrzymywania sprawności ukł. nerwowego i pamięci, dla wzroku
  • przy zapotrzebowaniu na energię (uprawiający sport, osoby starsze, chore)
Masz pytanie do nas?

Zadzwoń, pomożemy!

663 660 096