Zadzwoń do nas - 12 333 70 00 lub 663 660 096
Nietolerancje pokarmowe
Nietolerancje pokarmowe to od lat problem wielu ludzi.
Badania naukowe i testy na nietolerancje pokarmowe potwierdziły, że spożywanie nieodpowiednich produktów spożywczych wywołuje reakcje, podczas których zniszczeniu ulegają komórki układu odpornościowego krwi. Niepożądane reakcje organizmu na produkty spożywcze skutkują chwilowym, lub przewlekłym zaburzeniem funkcji układu odpornościowego i pokarmowego, powodując przewlekły stan zapalny. Uszkodzeniu ulega nie tylko układ odpornościowy, ale także układ pokarmowy.
Mikrouszkodzenia błony śluzowej jelita i syndrom “nieszczelnego jelita” sprzyjają rozwojowi przewlekłej reakcji zapalnej. Zaburzenia w systemie immunologicznym dają początek łańcuchowi niepożądanych reakcji oraz są przyczyną wielu chorób i dolegliwości. Ten typ reakcji nazywany jest ukrytą lub opóźnioną alergią pokarmową, którą potocznie nazywa się “nietolerancją pokarmową”.
Rozwiązaniem jest okresowa eliminacja z codziennej diety produktów spożywczych, powodujących niepożądane reakcje. Które produkty wyeliminować z codziennej diety? Na to pytanie odpowiadają wyniki cytotoksycznych testów o nazwie „Kod Metaboliczny” oraz „Profil Metaboliczny”. Są to laboratoryjne badania nadwrażliwości pokarmowej wykonywane z krwi, które pozwalają na identyfikację szerokiego spektrum niepożądanych reakcji na pokarm. Dzięki nim można dowiedzieć się co jeść bezpiecznie, a co należy niezwłocznie wykluczyć z diety. Wyniki testu dostępne są do 4 dni roboczych od badania.