Zadzwoń do nas - 12 333 70 00 lub 663 660 096
Food Chemical Scan 21
Konserwanty dodawane do żywności poprawiają walory smakowe, wygląd zewnętrzny produktu, a także przedłużają świeżość i czas ich przechowywania. Część z tych chemicznych dodatków ma pozytywny wpływ na produkt, ponieważ niszczy rozwijające się bakterie, które powodują zatrucie organizmu. Z tego powodu niedodawanie konserwantów do żywności jest praktycznie niemożliwe. Możemy jednak indywidualnie ograniczyć spożywanie takich produktów, ponieważ w nadmiarze są bardzo szkodliwe dla zdrowia. Test cytotoksyczności składników pożywienia Food Chemical Scan 21 wykrywa całe spektrum niepożądanych reakcji organizmu na 21 pokarmowych dodatków do żywności. Polecany jest jako uzupełnienie testów na nietolerancje pokarmowe (Profili Metabolicznych).

Badane produkty:
1. Kwas acetylo-salicylowy
2. Kwas askorbinowy E300
3. Sorbinian potasu E202
4. Benzoesan sodu E211
5. Para-hydroksybenzoesan metylu E 218
6. Etylowanilina
7. Węglan amonu E503
8. Krem z kamienia nazębnego
9. Lecytyna sojowa E322
10. Pirofosforan sodu E450
13. Alginian sodu E401
12. Siarczan niklu
13. Tartrazyna E102
14. Erytrozyna E127
15. Mączka chleba świętojańskiego E410
16. Guma guar E412
17. Pektyna E440
18. Laktoza
19. Pirosiarczyn sodu E223
20. Kwas cytrynowy E33
21. Gluten pszenny