Lipoliza iniekcyjna

Jest rodzajem niechirurgicznej liposukcji. Polega ona na podawaniu w obręb tkanki tłuszczowej leczonych okolic, preparatu fosfatydylocholiny. Zawarty w niej dezoksycholan sodu powoduje rozbicie błon komórek tłuszczowych. Uwolniony w ten sposób tłuszcz, zostaje następnie zmetabolizowany w obrębie wątroby, powodując zmniejszenie ilości tkanki tłuszczowej w obrębie miejsca zabiegu. W przypadku cellulitu zabieg lipolizy ma na celu rozbicie większych depozytów tłuszczowych i wygładzenie powierzchni skóry.

JAK PRZEBIEGA ZABIEG?

Zabieg lipolizy iniekcyjnej, który trwa od 30 do 50 minut, polega na wstrzyknięciu cienką igłą w otłuszczone miejsca mieszaniny dwóch substancji:

  • wyciągu z soi: fosfatydylocholiny,
  • soli żółciowej: deoksycholatu.

Dochodzi wtedy do lipodestrukcji: preparat rozpuszcza komórki tłuszczowe, które są zastępowane tkanką włóknistą, co powoduje obkurczenie się skóry w obrębie ostrzykniętego obszaru. Następnie zbędny tłuszcz jest transportowany do wątroby i usuwany w procesach metabolicznych.

Po zabiegu miejsce ukłucia są zaczerwienione i opuchnięte. Mogą także pojawić się siniaki, które znikają po ok. 2 tygodniach.

JAKIE DAJE EFEKTY?

Dzięki lipolizie iniekcyjnej pozbędziemy się:

  • fałdek pod pośladkami,
  • tłuszczu występującego po wewnętrznej i zewnętrznej stronie ud,
  • lekko zaokrąglonego brzuszka,
  • wałeczków na plecach i w okolicach pach,
  • grubego, otłuszczonego “byczego” karku,
  • tłuszczu na ramionach i kolanach.

Lipolizę iniekcyjną wykonuje się także w celu redukcji:

  • tłuszczu w workach pod oczami,
  • podwójnego podbródka,
  • tzw. chomików (nadmiaru tłuszczu na policzkach).