Zadzwoń do nas - 12 333 70 00 lub 663 660 096
Nietolerancje pokarmowe
Nietolerancje pokarmowe to reakcje organizmu na określone składniki spożywcze, które nie są związane z układem odpornościowym – w przeciwieństwie do alergii. Badania naukowe i testy na nietolerancje pokarmowe potwierdziły, że spożywanie nieodpowiednich produktów spożywczych wywołuje reakcje, podczas których zniszczeniu ulegają komórki układu odpornościowego krwi. Niepożądane reakcje organizmu na produkty spożywcze skutkują chwilowym, lub przewlekłym zaburzeniem funkcji układu odpornościowego i pokarmowego, powodując przewlekły stan zapalny. Uszkodzeniu ulega nie tylko układ odpornościowy, ale także układ pokarmowy. Objawy obejmują często bóle brzucha, wzdęcia, biegunki, zmęczenie, czy bóle głowy. Zaburzenia w systemie immunologicznym dają początek łańcuchowi niepożądanych reakcji oraz są przyczyną wielu chorób i dolegliwości. Ten typ reakcji nazywany jest ukrytą lub opóźnioną alergią pokarmową, którą potocznie nazywa się “nietolerancją pokarmową”.
Rozwiązaniem jest okresowa eliminacja z codziennej diety produktów spożywczych, powodujących niepożądane reakcje. Które produkty wyeliminować z codziennej diety? Na to pytanie odpowiadają wyniki cytotoksycznych testów o nazwie „Kod Metaboliczny” oraz „Profil Metaboliczny”. Są to laboratoryjne badania nadwrażliwości pokarmowej wykonywane z krwi, które pozwalają na identyfikację szerokiego spektrum niepożądanych reakcji na pokarm. Dzięki nim można dowiedzieć się co jeść bezpiecznie, a co należy niezwłocznie wykluczyć z diety. Wyniki testu dostępne są do 10 dni roboczych od badania.

Kod metaboliczny 200
- Najobszerniejsze badanie wskazane dla osób z objawami alergii i nietolerancji pokarmowej
- Badanie wykrywa niekorzystne, alergiczne reakcje na 200 produktów spożywczych
- CENA: 2.200 zł

Food Chemical Scan 21
- Badanie wskazane dla osób z objawami alergii bądź nietolerancji pokarmowej na konserwanty
- Badanie wykrywa niepożądane reakcje na 21 dodatków do żywności przetworzonej
- CENA: 790 zł
