Food Chemical Scan 21

Konserwanty dodawane do żywności poprawiają walory smakowe, wygląd zewnętrzny produktu, a także przedłużają świeżość i czas ich przechowywania. Część  z tych chemicznych dodatków ma pozytywny wpływ na produkt, ponieważ niszczy rozwijające się bakterie, które powodują zatrucie organizmu.  Z tego powodu  niedodawanie konserwantów do żywności jest praktycznie niemożliwe. Możemy jednak indywidualnie ograniczyć spożywanie takich produktów, ponieważ w nadmiarze są bardzo szkodliwe dla zdrowia. Test cytotoksyczności składników pożywienia Food Chemical Scan 21 wykrywa całe spektrum niepożądanych reakcji organizmu na 21 pokarmowych dodatków do żywności. Polecany  jest jako uzupełnienie testów na nietolerancje pokarmowe (Profili Metabolicznych).

Czym są dodatki do żywności?
Dlaczego warto wykonać test na nietolerancje pokarmowe dodatków do żywności?
Food Chemical Scan 21

Badane produkty:

1. Kwas acetylo-salicylowy

2. Kwas askorbinowy E300

3. Sorbinian potasu E202

4. Benzoesan sodu E211

5. Para-hydroksybenzoesan metylu E 218

6. Etylowanilina

7. Węglan amonu E503

8. Krem z kamienia nazębnego

9. Lecytyna sojowa E322

10. Pirofosforan sodu E450

13. Alginian sodu E401

12. Siarczan niklu

13. Tartrazyna E102

14. Erytrozyna E127

15. Mączka chleba świętojańskiego E410

16. Guma guar E412

17. Pektyna E440

18. Laktoza

19. Pirosiarczyn sodu E223

20. Kwas cytrynowy E33

21. Gluten pszenny