Żelazo

Żelazo jest jednym z najcenniejszych mikroskładników pokarmowych. Jego właściwości już dawno zostały zbadane i są skutecznie wykorzystywane w medycynie. Niestety organizm człowieka nie jest w stanie samodzielnie produkować żelaza, dlatego należy dostarczać je każdego dnia wraz z pożywieniem. Niedobory tego składnika są związane przede wszystkim ze złą dietą. Żelazo zapobiega anemii i niedokrwistości. U kobiet w ciąży odpowiedni poziom tego związku niweluje możliwości uszkodzenia płodu.
Niedobory żelaza

Jakie są skutki niedoboru żelaza?

  • zmniejszenie tworzenia się erytrocytów, a w konsekwencji niedokrwistość
  • zmniejszenie tworzenia się leukocytów i upośledzenie odporności
  • zaburzenia transportu elektronów w procesach oddychania tkankowego
  • zmniejszona wydolność organizmu
  • zaburzenia termoregulacji i wystąpienie hipotermii
  • obniżenie metabolizmu poprzez spadek stężenia hormonów tarczycy

Masz pytanie do nas?

Zadzwoń, pomożemy!

663 660 096